Readly – Spotify för tidningar?

Att läsa tidningar och magasin kan bli en kostsam affär, oavsett om man bara köper några lösnummer av tidningar man tycker verkar intressanta då och då, eller om man prenumererar på en tidning man verkligen tycker om. I det förstnämnda fallet kan tidningsköpet ofta kännas som ett slöseri med pengar, eftersom man kanske bara var intresserad av att läsa en eller ett par artiklar i en tidning man betalat mellan 50 och 100 kronor för. I det sistnämnda fallet har man knappast något annat val än att begränsa sig till en prenumeration på en eller ett par tidningar, eftersom månadskostnaden annars snabbt skulle komma upp i hundratals kronor.

Dessa problem kan dock vara ett minne blott, om tjänsten Readly håller vad den lovar. Det är en tjänst som närmast kan liknas vid Spotify för tidningar. Genom att prenumerera på tjänsten, för en kostnad av 99 kronor per månad, får läsarna tillgång till tusentals olika tidningar och magasin i digital form, från Sverige och resten av världen. Man kan med andra ord läsa bara en artikel i flera olika magasin, utan känna dåligt samvete över att man har betalat fullpris för en tidning som man bara läser en liten del av, och man kan prenumerera på ett nästan obegränsat antal tidningar för kostnaden av bara en vanlig prenumeration (eller mindre).

Readlys grundare är Joel Wikell (som blev miljonär när han sålde företaget Boss Media innan IT-bubblan sprack), och det är han själv som har finansierat företaget. Wikell har baserat inte bara Readlys utformning, utan också dess affärsmodell, på Spotify. Tanken är nämligen att de intäkter som företaget får in från de betalande prenumeranterna till viss del ska delas ut till de förlag som förser tjänsten med tidningar och magasin. Hur stor del de får beräknas av det antal sidor som användarna har läst i förlagets tidningar – en sidvisning räknas när den har visats i minst två sekunder, och tjänsten håller på det sättet koll på hur mycket användarna läser av tidningarna. Enligt Readlys vd, Kåre Halldén, går ”merparten” av intäkterna till förlagen. Även om utomstående inte vet mer detaljer än så, verkar avtalet som Readly erbjuder vara förmånligt, då stora som små förlag redan har anslutit sig till tjänsten. Dessutom har Readly även startat en prenumerationstjänst för e-böcker, som man kan få åtkomst till via samma app.

Oavsett om man läser tidningar i traditionell pappersform eller i e-format, håller dock de flesta sannolikt med om att den bästa platsen att läsa dem är utomhus, en solig sommardag, när man njuter av en kall dryck. Om man också vill kunna sitta i solen och läsa tidningen en kall vinterdag, och njuta av en kopp kaffe samtidigt, ska man förutom en Readly-prenumeration även investera i att bygga ett uterum. Då får man värmen av att vistas inomhus, samtidigt som man kan sola sig och behålla känslan av att sitta utomhus.