Tidningen offline och online

Tidningens hemtrevliga prassel vid frukostbordet är något nästan alla förknippar med lugna, mysiga morgnar helt utan stress. En blippande telefon, som hela tiden piper till med nya notiser om nyheter, olika textmeddelanden eller väderprognoser är sällan lika lugnande för oss. Men det är knappast så enkelt, för idag läser många just nyheterna på telefonen istället för i pappersform. Det går fortare och dessutom är nyheterna alltid uppdaterade. Skärmläsaren riskerar inte att bli felinformerad bara för att redaktionen inte hunnit få viss information när tidningen gick till tryck. Därför föredrar vissa att läsa längre, mer tidlösa reportage i papperstidningen och ta in de korta, dagsaktuella nyhetsuppdateringarna via en mobilapplikation eller en webbsida. Och det är inte bara nyheter, idag finns flera appar där det går att läsa allt från modemagasin till fisketidningar direkt på skärmen. Oavsett om man väljer tidningen online eller offline verkar det finnas på både fördelar och nackdelar, som kan vara intressanta att fördjupa sig i.

Allt fler väljer att läsa på nätet

I och med digitaliseringen, som man brukar kalla den moderna era vi just nu befinner oss i, med sitt överflöd av appar och sociala medier, har allt fler gått över till att ta in olika typer av text online. Det är både miljövänligt och i många fall mycket billigt, då tidningarnas online-tjänster för prenumeration som ger en tillgång till alla artiklar som publiceras i den tryckta versionen, ofta kostar avsevärt mycket mindre än att köpa pappersupplagan. Det är därför inte svårt att förstå, att färre och färre skriver upp sig på månatliga prenumerationer och istället scrollar sig igenom de olika flödena. Men det finns ändå flera ljusglimtar för tidningsfantasterna, som inte kan tänka sig att vakna till ett bländande, elektroniskt ljus, eller krypa upp i soffan med en mobil istället för med ett härligt magasin. Det går trots allt bra för SvD, och mediekoncernen Schibsted visar på fina siffror just nu. Kanske beror det på att tidningsläsande trots allt har sina fördelar, även om det kräver lite mer från själva läsaren.

Lugnande att läsa i pappersform

När mörkret ligger tungt utanför husknuten och hemmet är tyst och behagligt och man försöker slappna av efter en lång och krävande dag, kan det vara förödande att klicka igång telefonen, datorn eller surfplattan. Det blå ljuset får inte alls den rogivande effekt som man kanske hade hoppats på, där man ligger med en kopp rykande het te och fötterna i högläge. Det kan bli väldigt svårt att somna efter att ha scrollat igenom flöde efter flöde, och tagit in intryck efter intryck. Läser man dessutom på dator eller i mobil, ramlar mejl, meddelanden eller andra notiser in och pockar på uppmärksamhet, höjer pulsen och skjuter sömnen långt in i framtiden. Att istället med tänd taklampa bläddra i en tidning för att avrunda dagen är ett säkrare sätt att inte äventyra sömnen, och inte mixtra med dygnsrytmen. När allt vi gör kretsar kring dessa förtrollande skärmar, kan det vara väldigt härligt att låta något få vara kvar offline – i alla fall ibland.