Olika typer av tidningar

Det finns många olika typer av tidningar där ute, och trots att papperstidningen genomgått en både omfattande och allvarlig kris de senaste åren finns det nog fler fysiska tidningar idag än vad det någonsin funnits förut.

Vad gäller rena nyhetstidningar är utbudet förstås mindre än tidigare – det är ju just nyhetsredaktionerna som drabbats hårdast av nedskärningar på senare tid. Å andra sidan har de mest obskyra intressen börjar representeras av magasin och tidskrifter. Allt från tidningar för hundägare, tidskrifter om ljudteknik, death metal eller rallybilar till magasin om skönhet och hälsa finns att hitta på de välfyllda tidningshyllorna i dagsläget.

Men det betyder inte att det inte är stor omsättning på antalet titlar som finns – många tidskrifter går omkull efter bara något år, och lika många som startar lägger ner – om inte fler. Tidningsbranschen är en bransch i rörelse, där det hela tiden händer väldigt mycket, och ingenting går att ta för givet.

Så, innan vi går in alldeles för långt på djupet rörande tidningsbranschen, så måste vi förstås börja med att besvara den mest fundamentala frågan som finns i detta ämne – vad är egentligen en tidning?

Ja, till att börja med får vi utgå från att vad vi kallar för en tidning faktiskt är en fysisk papperstidning, och inte bara en webbtidning som finns i pdf-form, eller något annat liknande format. När vi säger tidning menar vi alltså en papperstidning, även om digitala tidningar förstås kan vara lika bra de också. Så, vad mer krävs för att någonting ska få kallas för en tidning? Räcker det med att sätta ihop en bunt papper och häfta ihop dem? Nej, så är det givetvis inte.

För att någonting ska kallas tidning krävs att den publiceras, alltså ges ut, och att den publiceras med jämna mellanrum. Dessa intervaller kan i stort sett egentligen vara hur korta eller långa som helst, det viktiga är att de är konstanta och återkommande. Dagstidningar kommer ju exempelvis, som namnet antyder, ut varje dag, medan månadsmagasin ges ut en gång i månaden. Sedan finns det tidningar som kommer ut en gång om året, eller en gång i halvåret – eller kanske var annan vecka. Variationerna är oändliga, men det viktiga är att utgivningen är återkommande och att den sker med ett förutbestämt intervall.

Vad mer behövs för att något ska kunna kallas för en tidning? Ja, inte så mycket, faktiskt! En god sak kan ju vara att ha ett tema för tidningen. Är det en nyhetstidning, eller handlar den om något särskilt ämne? Kanske är inriktningen på tidningen att den faktiskt inte har någon inriktning, men någon typ av tanke ska alltid finnas bakom den.

En tidning är en fysisk produkt gjord i papper, den kommer ut med regelbundna mellanrum och har någon typ av inriktning eller tema.